4 EN 5 MEI

Donderdag 4 mei Dodenherdenking

Voor de jaarlijkse dodenherdenking kwamen we bijeen in de St. Nicolaaskerk in ons dorp.
Vanaf 18.45 speelde Excelsior. Annemiek Hellings heette ons om 19:00 uur welkom en de herdenking begon met een prachtig gedicht van Bram Hugen, voorgelezen door Julia Ruigrok.

Vrijheid geef je door’. Om vrijheid door te kunnen geven heb je vrede nodig. Wat zou het fijn zijn als we ook vrede door kunnen geven.’ Annemiek Hellings sprak in haar overweging de overtuiging uit dat je vrede door kunt geven met woorden. Woorden geven aan wat vrede en vrijheid voor ons betekenen. Verwoord wat vrede en vrijheid voor jou betekent en zeg het hardop tegen degenen naast je…

Tijdens de herdenking nog meer mooie muziek van Excelsior en Sursum Corda, met een prachtig Israëlisch lied. Na de bijeenkomst in de kerk vertrokken we met bloemen in een stille tocht door Ellecom en via het Joods monument aan de Zutphensestraatweg naar de begraafplaats.

Op de begraafplaats stelden we ons op bij de drie joodse graven. Theo van Berkel sprak mooie woorden over vrijheid en herdenken. Peter van de Hazel droeg een gedicht voor en Sjoerd van der Pol speelde de Last Post en daarna volgde de twee minuten stilte. Na het a capella zingen van het Wilhelmus kreeg iedereen de gelegenheid bloemen te leggen bij de graven van de drie joodse oorlogsslachtoffers, Alfred Tuvij, Jacob de Leon en Meier de Groot.

Het was een bijzondere 4 Mei!

Vrijdag 5 mei Bevrijdingsdag

Dit jaar was er geen programa op 5 mei.